6.30 - 9.00 uur Kinderen arriveren bij Siemenotje
7.45 - 8.15 uur Gezamenlijk ontbijten we met aanwezige kinderen: een boterham, pap of de ochtendfles. Que flesvoeding kiezen we voor Nutrilon, omdat dit merk veel varianten heeft. Een ander merk flesvoeding kun je meegeven, net als borstvoeding onder vermelding van naam en datum. Door het ontbijt aan te bieden, hoeven ouders zich ’s ochtends niet te haasten en kunnen kinderen in alle rust de dag beginnen.
9.00 uur Kinderen gaan opruimen onder begeleiding van de leidsters.
9.15 - 9.45 uur Fruitmoment met vers fruit: appel, peer en banaan, maar ook mango, ananas, aardbeien, kaki’s en perziken. We starten altijd met een welkom en liedjes zingen, of eventueel met een verjaardag vieren.
10.00 uur We openen iedere dag met een kring in de grote speelruimte voor de kinderen van 2 jaar en ouder. In de kring worden liedjes gezongen en activiteiten gedaan, zoals verstoppertje spelen, toveren, of in de herfst een bak zand vol zetten met voorwerpen uit het bos.
10.15 uur Om met meer kindjes van dezelfde leeftijd te spelen, bieden we elke dag na de kring in verschillende ruimtes activiteiten aan voor leeftijdsgenootjes. In de gezamenlijke speelruimte kunnen kinderen zich even uitleven op de klimwand of op de glijbaan, of met rennen of voetballen. Ook staan er skippydieren, speelgoed met wieltjes en kan er bewegingsspel plaatsvinden, zoals peutergym.
11.00 uur Kindjes gaan naar de eigen groep met overdracht door de juf van de activiteit en daar mogen ze vrij spelen.
11.25 uur Handen wassen; is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van kinderen. Zo wassen we de handjes voor en na het eten, na het plassen en na knutselen en buitenspelen. Het pand heeft twee badkamers, buiten de groepen. Hierin staan meerdere kinderwc’tjes, aankleed-, en verschoonmeubels, potjes en een lange wasbak. Daar kunnen kinderen hun handen wassen en naar hartelust met water spelen tijdens activiteiten.
11.30 uur Aan tafel voor de gezamenlijke warme maaltijd die we dagelijks vers koken. Om de kinderen afwisselend en gezond te laten eten hebben we een menuplan ontwikkeld. De uitgangspunten hierbij zijn seizoensgroenten, een afwisseling van vlees, vis en vegetarisch, in combinatie met aardappel, rijst of pasta. Als jouw kind vanuit geloofsovertuiging , dieet of allergie bepaalde producten niet mag eten, horen wij dit graag. Wij houden hier dan rekening mee en zoeken in overleg naar alternatieven. Siemenotje eet vanuit gezondheidsredenen geen varkensvlees en haalt het rundvlees zoveel mogelijk vers bij een veehouder uit Westmaas die zijn dieren goed verzorgt.
12.15 uur Handen/monden poetsen aan tafel. Daarna klaarmaken om naar bed te gaan of te rusten.
13.15 uur Dreumesen spelen gezamenlijk op de gang (eventueel met activiteit).
14.00 uur Drinken en een tussendoortje voor de dreumesen.
14.30 uur Kindjes komen uit bed: verschoonronde, aankleden en haren kammen. Ook qua verzorging proberen wij alles in huis te hebben: onder andere luiers, flessen en (zonnebrand)crème.
15.00 uur Aan tafel met tussendoortje en drinken. We hebben een ‘gezondsnoepenbeleid’ en kiezen daarom voor een crackertje of een plakje ontbijtkoek, blokjes kaas en worst, gezonde chipjes (niet gefrituurd en gemaakt van groenten), snoeptomaatjes, plakjes komkommer of worteltjes, of een extra keer fruit. Qua drinken kiezen we voor melk, Roosvicee, diksap, water en (lauwe) thee.
15.45 uur Vrij spelen/activiteit die in het kader kan staan van het thema. De pedagogisch medewerkers hebben voor het hele jaar een themaplan. Zo zijn de jaargetijden en de feestdagen vaste prik, maar hebben we ook het vervoer, het circus, het lichaam en het gezin al behandeld.
16.00 uur Vanaf nu kunnen de kinderen opgehaald worden.
16.30 uur Broodmaaltijd op eigen groep. Kinderen die niet mee-eten gaan naar de centrale speelruimte (of naar buiten). Behalve het ontbijt en de warme middagmaaltijd bieden we ook de avondmaaltijd aan om half vijf. Je kan vooraf of op de dag zelf aangeven of jouw kindje mee-eet of niet. Bij de avondmaaltijd eten we soms iets warms, zoals een (gebakken) eitje of een runderknakworstje. En we zorgen voor een goede afwisseling van hartig en (verantwoord) zoet broodbeleg.
17.00 uur Vrij spelen.
18.15 uur Eventueel drinken en tussendoortje.
19.00 uur Siemenotje gaat dicht.